Hvis ansvar er det.....

Jan
01

Curlingforældre, der kørte deres børn til Roskilde Festival, trak mange overskrifter. Jeg kan ikke blive forarget over, at forældre hjælper deres børn ved at køre dem og deres bagage til Roskilde.

Jeg har selv, inden begrebet curlingforældre blev opfundet, haft en far, der både hentede og bragte mig. I min gymnasietid har han kørt ud og hentet mig i Lyngby, når jeg ikke kunne komme hjem fra fest kl. 3 om natten. Vi havde en aftale om, at jeg kunne ringe, hvis jeg ikke kunne komme hjem. Dengang var der ikke noget, der hed nattog og bus. Det hed taxa, og det var dyrt. Hvis jeg havde været typen, der havde ville på Roskilde Festival er jeg 100% sikker på, at min far ville have kørt mig og min bagage til Roskilde, for at jeg ikke skulle slæbe. Ligeså vel som han hentede mig i Holbæk ved stationen for at jeg kunne komme op i sommerhuset, når jeg fik fri fra mit lørdagsjob. Jeg kunne have taget ”grisen” videre og en bus, men det havde taget længere tid. Min far blev ved med at køre mig også efter jeg blev voksen, og han kørte også både mine og min søsters børn. Det har været en kæmpe hjælp og noget, som alle har sat stor pris på.

Jeg mener bestemt ikke, at jeg er blevet mindre selvstændig og forkælet af det. Tværtimod – det har vist mig, at man når langt ved at hjælpe hinanden.

En anden ting, som til gengæld kan få mig helt op i det røde felt, og som burde have fået mere omtale end artiklen i Politiken den 7. Juli, er problemet med affald og festivaldeltagernes ”brug og smid væk” kultur.  Af artiklen fremgår det, at festival deltagere vender ryggen til en losseplads af telte og affald, som de overlader til andre at rydde op. ”Vi gider ikke slæbe vores telt med hjem til Norge. Jeg tror, der er nogen, der har pisset på det, og det er i forvejen gået i stykker, så vi har ikke noget at bruge det til«, siger han. »Det er ligesom kutyme, at man bare kan lade sit telt stå. Når alle andre gør det, kommer man nemt til at synes, at det er okay«, siger han.”

En talskvinde for festivalen mener ikke, at man kan forlange, at festivalgæsterne rydder op. Jo, det er da lige det man kan. Selvom man måske med rette kan mene, at det ikke er festivalens opgave at opdrage festivaldeltagerne. Det er en opgave som burde være løst af forældrene til de mange unge. Den opgave er imidlertid fejlet big time, og derfor er det nødvendigt, at steder som Roskilde og andre steder tager en aktiv del i at komme affaldssvineriet til livs. Det virker som om, at folk, der er på festival, ikke tænker over, at de smider skrald på jorden. Der er ligesom blevet en del af det, og jeg tror, at mange tænker hvorfor skulle jeg rydde op, når alle andre smider deres affald på jorden? Der er derfor et en kæmpe opgave i at gå foran og være et godt eksempel.

En anden ting er så, at det ringer hult, når man som Roskilde Festivalen slår sig op på at være en grøn og bæredygtig festival, og så acceptere at festivalpladsen flyder med affald.

Men hvor er forældrene henne. Der er noget, der er kikset i opdragelsen, hvis vores børn og unge er af den opfattelse, at det er i orden ikke at rydde op efter sig, og som smider affald i den tro, at der kommer nogen andre og rydder op efter dem. Børn, der opdraget til at tro, at man ikke skal passe på sine ting, men blot smide dem ud, hvis det er for besværligt at tage det med hjem. Vi køber bare et nyt telt, som Jeppe K fra Danish Dynamite ville have sagt.

Nu er det jo ikke kun på Roskilde Festivalen, at der er et problem med affald. Gå en tur gennem Kongens Have efter en solskinsdag eller en tur ned ad Østerbrogade efter en fodboldkamp eller en koncert i Parken. Det flyder med affald, og det er sgu ikke i orden. Jeg græmmes, når jeg ser det. Hvornår er det nærmest blevet en menneskeret at andre sørger for at samle skraldet op efter os. Hvornår er det blevet helt normalt af 4 ud af 5 børn smider skrald på gaden, som det mest naturlige, og hvornår blev det ligeså normalt, at deres forældre gør det samme. Jeg ved det ikke. Det er ikke normalt hjemme hos mig og heller ikke hos mine børn. Jeg har lært mine børn at tage deres affald med, og hvis man ikke kan komme af med det, så må man tage det med hjem.

Jeg synes, at det er fantastisk, at folk er mere ude og bruger byen, og de små oaser der er. Det er jo super at vores by bliver brugt, men det kræver en vis disciplin af os alle sammen. Min opfordring er meget simpel. Smid dit affald i en skraldespand, og er du i parken eller på stranden så tag en pose med og saml dit affald sammen og dump det i en skraldespand. Og her kommer kommunen ind i billedet. Der er for få skraldespande både på gaderne og i parkerne, og dem der er, bliver ikke tømt ofte nok. Hvis vi skal blive bedre til at rydde op efter os, må vi som minimum kunne forlange at kommunen sikre, at der er mulighed for det. Og for øvrigt er overfyldte skraldespande, hvor affaldet også ligger rundt om skraldespanden mindst lige så ulækre som affald på gaden. 

Kære forældre bliv ved med at køre jeres børn, hvis I har lyst til det, men lær dem, at rydde op efter sig, når de er ude i naturen - uanset om det er på gaden, i parken eller på festival. Det er en del af det at være menneske at lære at passe på vores jord.