Nytårsforsæt og/eller dårlig samvittighed?

Jan
01

 

Rigtig mange af os laver nytårsforsæt. De fleste af dem bliver lavet ud fra vores dårlige samvittighed. Vi skal leve sundere, dyrke mere motion, holde op med at ryge osv. Den 1. Januar fungerer åbenbart som en slags fysisk og psykisk låge, således at når vi kommer over på den anden side, så er al ting meget lettere. Vi bilder os selv ind, at efter den 1. Januar bliver det meget nemmere at holde os langt væk fra sukker og usund mad og meget nemmere at dyrke motion. Ugebladene hjælper os på vej, så det kan blive en meget genstridig overbevisning. De er fyldt med slankekure og gode råd til, hvordan man skal holde sine nytårsforsæt og blive slank inden sommeren. Og når det så ikke bliver helt så let, som vi havde forestillet os i vores hoveder, og vi stadig spiser for meget sukker og dyrker for lidt motion – så kommer den dårlige samvittighed. Og jeg er ikke så god til det der med dårlig samvittighed.

Et andet nytårsforsæt, der er blevet meget moderne, er at man skal løbe et Maraton - for maraton er det nye sort. Især mænd i alderen 40 – 50 år skal løbe maraton. Berlin, New York og København – hvor mange har du løbet? De giver sig selv et startnummer til Copenhagen Marathon i julegave, og opfordrer os andre at komme i gang. ”Giv dig selv en gave for livet – kom i gang med løbet” stod der i en Linkedin status fra en 40 something mand. De skal være så velkommen alle sammen. Run, Forrest run, men lad være med at give mig dårlig samvittighed, fordi jeg ikke løber. Jeg satser på, at der er mere i livet end at løbe et maraton.

Jeg er selv en af dem, der har brugt lang tid at bilde mig selv ind, at min livsstil meget lettere ændrer sig, fordi det er januar. Ikke oktober eller november, nej der kan jeg ikke leve sundt, men i januar, der er jeg klar. Tro på det!!!! Overspringshandlinger og det er jeg god til. Jeg har haft mange gode undskyldninger. Jeg har travlt, det er jo jul, og der er det umuligt at holde sig væk fra den gode mad. Det er jo en del af julen. Det er mit realistiske jeg sådan set ikke uenig i, men det er jo ingen undskyldning for ikke at dyrke motion. Jeg har oveni købet haft fri og masser af tid i dagene før og efter alle julearrangementerne, og jeg er sikker på, at min krop og fordøjelse ville have haft rigtig godt af det. Mit problem er, at jeg faktisk ikke gider motion. Nej, det er løgn. Jeg gider godt, når jeg er der, men mit mentale jeg bilder mig ind, at jeg ikke orker, fordi jeg er for træt eller har for travlt. Men efter 1. Januar så skal I bare se. Så er jeg klar – så klar. Når jeg når frem til sommer er jeg stadig ikke bikiniklar, og den dårlige samvittighed den forsøger at snige sig i. Sådan har det været i mange år.

De sidste par år har jeg forsøgt at ignorerer nytårsforsæt ved ikke at have nogle. Så er jeg sluppet for at mærke den dårlige samvittighed, når jeg ikke overholdt dem..

Uanset hvad nu skal det være slut. I år har jeg ingen nytårsforsæt eller forsæt om ikke at have nogle.Jeg har i stedet taget udgangspunkt i en af mine bekendtes statusopdateringer på facebook, som gav rigtig god mening for mig. ”Forkæl dig selv og opdag, hvordan du kan nære og ære dig selv. Find de stille hjørner af dit liv, som gør dig elskelig og mind dig selv om, at dine nære elsker dig for den du er – og ikke det du gør. Genbesøg det inderligt smukke og fantastiske menneske du er, og find roen i at være og ikke at gøre. De fleste har let ved at gøre noget godt for andre mennesker, men har svært ved at gøre noget godt for dem selv. Elsk dig selv i alt din storhed, og elsk dernæst dem omkring dig.” Tak for de ord Flemming. De gav mig et nyt perspektiv. I 2014 vil jeg prøve at finde roen i at være være, og så vil jeg blive meget bedre til at gøre noget for mig selv.

For at hjælpe mig på vej har jeg lavet en liste over, hvad vil jeg gerne have mere af i mit liv i 2014, og hvad vil jeg gerne have mindre af i mit liv i 2014, og jeg har tænkt mig, at kaste mig modigt ud i det nye år, selvom der ingen garantier er for succes. For står det til mig kommer 2014 til at indeholde så meget mere end sukker og motion. Det nye år kommer til at indeholde flere kys og flere rejser, flere foredrag og skriverier og mindre facebook og TV.

Og det bedste af det hele – troen på at det bliver et godt år – den er der.

Så 2014 kom bare – jeg er klar uden nytårsforsæt og dårlig samvittighed .

Rigtig godt nytår!